Site pictogram mensbasics.nl

Glucosamine: ondersteun je gewrichten!

glucosamine

Onze gewrichten hebben het zwaar te verduren. Dag in dag uit dragen ze ons hele gewicht, laten ze ons lopen en bewegen en zetten we druk op ze met vrijwel elke lichamelijke activiteit. Ondanks dat onze gewrichten zoveel meer doen dan we denken, worden ze vaak vergeten. Bij pijn of last wordt er vaak stug doorgelopen, en ook in het voedingspatroon word de staat van de gewrichten niet vaak overwogen. We kunnen onze gewrichten een handje helpen door glucosamine te slikken. Zo houden we ze met een kleine moeite gezond. Ook kan het verlichting bieden bij reeds aanwezige gewrichtsklachten.

Wat is glucosamine?

Glucosamine is een stofje dat in ieder lichaam word aangemaakt. Het komt voor in bijna alle lichaamsweefsels, maar is vooral in hoge concentraties te vinden in pezen, gewrichten en ligamenten. Ook het kraakbeen heeft de stof nodig. Om schokken op te kunnen vangen zonder pijn moet het kraakbeen vocht vast houden. Dit gebeurt door middel van speciale moleculen die ook voor een groot deel uit glucosamine bestaan. Ditzelfde geldt voor de moleculen die onze gewrichten gesmeerd en dus vrij en beweegbaar houden.

Voordelen van glucosamine

Omdat het al in het lichaam aanwezig is zal het slikken van glucosamine geen wonderen verrichten. Het is een supplement, net als vitaminen. Wel is het zo dat gewrichtsklachten vaak voortkomen uit een tekort aan glucosamine. In dit soort gevallen kan je dus zeker veel baat hebben aan het bij slikken. Bijvoorbeeld als het kraakbeen is aangetast, de gewrichten niet goed gesmeerd zijn of bij gewrichtsziektes zoals artritis en andere soorten reuma. Er wordt ook steeds vaker gedacht dat het een preventieve werking kan hebben. Glucosamine wordt ook toegediend aan paarden en honden met bijvoorbeeld artrose. De positieve werking is regelmatig bewezen. Bij de dieren slaat het nog sneller aan doordat ze een andere samenstelling van het kraakbeen hebben.

Glucosamine fungeert ook als aminozuur in het lichaam. Deze helpen bij het aanmaken van eiwit. Eiwitten zijn noodzakelijk voor het lichaam om goed te functioneren. Glucosamine kan dus ook goed helpen voor de gezondheid als je geen gewrichts- of andere klachten ervaart. De werking bij mensen wordt vaak afgedaan als een placebo-effect. Dit maakt het bewijzen van de echte werking lastiger, maar velen zeggen na gebruik minder klachten te ervaren. Omdat het een lichaamseigen stof is zijn er geen mogelijke bijwerkingen en kan het ook nooit kwaad om bijvoorbeeld een overschot te hebben. Het is dus vanwege de preventieve en helpende werking zeker het proberen waard.

Mobiele versie afsluiten