Site pictogram mensbasics.nl

Platenspeler: even terug naar de rokerige vintage tijden

Platenspeler

Denk eens terug aan de jaren vijftig. Waar denk je aan? Grote kans dat er een platenspeler, petticoats, polkadots, jazzmuziek, Marilyn Monroe, lachende mensen, kanten sokjes en rokerige cafés in je hersenen oppoppen. Van deze sfeervolle tijd lijkt niets meer over te zijn. Hoe komt dat? Kunnen we er toch nog een graantje van meepikken zonder een tijdmachine te hoeven uitvinden? Er zijn genoeg middelen. Je moet ze gewoon weten te vinden.

Jaren vijftig sfeer met een platenspeler

‘Het zit ‘m in de kleine dingen,’ zeggen veel mensen. Maar wat zijn ‘kleine dingen’ dan, en waar vind je ze? Moet je letterlijk kijken naar kleine dingen als pennen, lieveheersbeestjes, druppels dauw en eurocenten? Of kijk je meer naar de kleine dingen die zorgen voor klein, psychologisch geluk, zoals een glimlach of een traan? Als je zoekt naar de kleine dingen in de jaren vijftig sfeer is het een idee om een platenspeler te overwegen.

Kleine dingen met de platenspeler

De platenspeler zit meer in de hoek van klein psychologisch geluk. Het geluk van kunnen kijken naar een oude draaiende vintage plaat. Geluid wordt geproduceerd op het vinyl door de naald naar de geluidset van de platenspeler zwemt. Het enige wat je hoeft te doen is zitten in je oranjekleurige oorfauteuil met een glaasje cherry in je rechterhand. Luister naar de woorden die de zanger of dichter destijds te vertellen had, en laat je verwonderen door de vintage tijden.

Mobiel uit, helemaal zen

De platenspeler is stap één van een rustiger, sfeervol jaren vijftig-leven. In de jaren vijftig hadden ze niet alleen een vinylplaat, maar ook: geen mobiel. Als je luistert naar de woorden die uit de speaker van de speler komen, besef je ineens: Got myself a cryin’, talkin’, sleepin’, walkin’, livin’ doll, got a roamin’ eye and that is why she satisfies my soul, if you don’t believe what I say, just feel.

Mobiele versie afsluiten