Site pictogram mensbasics.nl

Ray-Ban: hét modemerk voor zonnebrillen

ray-ban

Over het merk Ray-Ban: ontstaan en naamgeving

Het zonnebrillenmerk Ray-Ban zag het levenslicht in 1937. In dat jaar kwam het merk tot stand binnen het opticienbedrijf Bausch & Lomb. Maar daarvoor maakte dit bedrijf al zonnebrillen. De Amerikaanse militaire luchtvaart had brillen nodig om de piloten te beschermen tegen felle zonnestralen. Daarom vroeg de luchtmacht van de Verenigde Staten in 1929 aan Bausch & Lomb om goede pilotenbrillen te ontwerpen. De eerste pilotenbril dei het bedrijf ontwikkelde had groene glazen, met een metalen montuur. Deze bril zou een klassieke Aviator worden uit de collectie van het in 1937 geregistreerde zonnebrillenmerk. De naam Ray-Ban ontleenden de oprichters aan de letterlijke betekenis van wat hun brillen precies deden: een zonnestraal (ray) tegenhouden (ban). In de jaren 1930 en 1940 gingen steeds meer mensen de zonnebrillen van het Amerikaanse topmerk dragen, zoals jagers, politiemannen en ook soldaten. De beroemde Amerikaanse generaal Douglas MacArthur droeg op veel foto’s een Ray-Ban en maakte het type Outdoorsman mede populair.

Ontwikkeling van het merk van 1945 tot heden

In de decennia na de Tweede Wereldoorlog kwamen er nieuwe modellen – zoals de Wayfarer, de Caravan, de Balorama, de Olympia, – en werd Ray-Ban echt een modemerk. Al in 1969 bestonden er inmiddels 50 modellen Ray Ban-zonnebrillen. In 1971 ging het bedrijf zich ook bezighouden met het ontwerp van contactlenzen. Het merk had inmiddels ook al Hollywood veroverd: in jaren 1980-films als de Blues Brothers en Top Gun droegen prominente acteurs als Tom Cruise een Ray Ban-zonnebril. Eind jaren 1990 nam het Italiaanse Luxottica het Amerikaanse zonnebrillenmerk over van Bausch & Lomb. Hierna groeide de commercie rond het merk alleen maar: er kwam een specifieke juniorlijn, het merk dook ook de Formule 1-wereld binnen en ontwierp tal van modellen, zoals de New Wayfarer, Clubmaster, de Aviator Craft, de Vagabond en de Youngster 4165. Modellen die stuk-voor-stuk erg populair zijn geworden.

Topmodellen uit het assortiment zonnebrillen van Ray-Ban

De collectie van Ray-Ban is onuitputtelijk te noemen. Alle modellen opnoemen is onmogelijk, maar een paar echte top-ontwerpen uit de imponerende ontwerpgeschiedenis van dit zonnebrillenmerk mogen niet onvermeld blijven. Nog steeds populair zijn modellen die al decennialang bestaan en zich bewezen hebben door hun kwalitatieve ontwerp en tijdloze uitstraling. Hierbij kan gedacht worden aan de ontwerpen als de fameuze Aviator Classic, de Clubmaster Classic en de evergreen zonnebril Round Metal. De Erika Classic, een echt vintage-model, de opvallende Justin Classic en de New Wayfarer Classic behoren ook tot de modellen die het nog steeds uitstekend doen als je modieus en stijlvol voor de dag wilt komen. Ray-Ban biedt overigens met de Remix de mogelijkheid om uw favoriete zonnebril geheel volgens uw persoonlijke wensen te ontwerpen: met eigen kleuren en accenten. Maar natuurlijk kunt u ook kiezen voor meer recente, kant-en-klare modellen als de bijzonder vormgegeven Hexagonal Flat Lenses of de prachtige geelkleurige Beat Festival Edition. U ziet het: met Ray-Ban kunt u alle kanten op en haalt u een ongeëvenaard topmerk zonnebril in huis!

Mobiele versie afsluiten