Doe de internet speedtest

Het is een grote irritatiebron van veel internetgebruikers; traag internet. Filmpjes die halverwege moeten bufferen en foto’s waarbij het eindeloos duurt voor ze volledig geüpload zijn. Komt dit je bekend voor? Dan is het aan te bevelen om een internet speedtest te doen. Hoe werkt zo’n test en wat kan je met de uitkomst? In dit blog duiken we in deze vragen.

speedtest plaatje
De speedtest uitgelegd

Zoals de naam doet vermoeden wordt bij een speedtest de snelheid van je internet gemeten. Er wordt voornamelijk getest op de download en upload snelheid van je internet. Wanneer je op internet zoekt op de zoekterm “speedtest” komen er diverse websites naar voren waar je de test gratis uit kan laten voeren.
Hoe gaat een dergelijke test te werk? Wanneer je op internet een website hebt gevonden waarop een de test gedaan kan worden moet je een bestand downloaden naar jouw apparaat, bijvoorbeeld je laptop, je mobiele telefoon of je tablet. Het bestand dat je downloadt is een soort testbestand dat eenmalig gebruikt wordt en geen “resten” achterlaat op je apparaat.

Testen van de upload en download snelheid

Het testbestand dat je op je computer hebt gedownload test in de eerste instantie of je apparaat goed functioneert. Als dit het geval is zal de speedtest een bestand met een grotere omvang downloaden. Bij het downloaden van dit grotere bestand rekent de test uit hoe lang je computer erover doet om dit bestand binnen te halen. Ook wordt de uploadsnelheid getest. Uploaden houdt in dat je zelf bestanden, zoals filmpjes en foto’s per e-mail verstuurt of op een website plaatst. De uploadtest werkt in principe net als de downloadtest, alleen wordt in dit geval een testbestand geüpload. Wederom berekent de speedtest hoe lang het duurt voor het bestand goed te versturen. De resultaten van de down- en uploadtesten worden uiteindelijk gecombineerd en op deze manier kan je dus zien hoe snel je internet is.

Het resultaat van de speedtest

Het resultaat van de speedtest is over het algemeen betrouwbaar, maar de uitkomst kan beïnvloed worden door het gebruik van een oud apparaat waarvan de processor langzaam is. Voer de speedtest daarom een aantal keer uit om tot een zo betrouwbaar mogelijke uitkomst te komen. Komt uiteindelijk naar voren dat het internet inderdaad te langzaam is voor jouw gebruik? Kijk dan of een pakket met sneller internet (dus met meer Mb/s) beter bij jouw gebruik past. Op internet zijn goede vergelijkingssites te vinden waarop de diverse pakketten van providers duidelijk weergegeven worden.