Een mooie houten vloer van grenen

Hout is al sinds mensenheugenis een ideale vloerbedekker. Het is in alle soorten en maten verkrijgbaar, het heeft een prachtige uitstraling en het past in ieder soort interieur thuis. Eén van de meest populaire houtsoorten in Nederland voor een houten vloer is grenen. En dat is niet voor niets, want de planken van dit soort hout bevatten veel voordelen!

houten vloer plaatje
Oorsprong

Grofweg kan je hout in twee groepen verdelen: hardhout of loofhout en naaldhout. Onder hardhout vallen onder andere eikenhout, essenhout en beukenhout. Grenen valt onder de groep naaldhout. Naast grenen vind je ook cederhout en vurenhout in dit rijtje. Wat zijn de verschillen tussen deze groepen hout? Hardhout of loofhout is hard en stabiel. Naaldhout daarentegen is meestal zachter en deze houtsoort groeit ook sneller. Een logisch gevolg hiervan is dat hout van naaldhout, waaronder grenen dus valt, meestal ook goedkoper is. Dit verschil zal je ook zien als je op zoek gaat naar een houten vloer. Het grenenhout dat we in Nederland gebruiken komt voornamelijk van de grove den, oftewel Pinus sylvestris.

Eigenschappen van grenen

Ziet iedere plank grenenhout er hetzelfde uit? Nee, grenenhout is een mooi houtsoort die per plank verschillende kleuren bevat. Aangezien grenenhout vrij snel groeit is dit een relatief goedkoop soort hout. Bovendien is het mogelijk om een houten vloer van grenen in verschillende uitvoeringen te leveren. Hou er wel rekening mee dat een houten vloer van grenen relatief snel beschadigt, omdat dit een zachter soort hout betreft. Dit is vooral belangrijk als je vloer veel gewicht of items met een puntige onderkant moet dragen. Maar bij normaal dagelijks gebruik moet dit totaal geen probleem zijn.
Een ander groot voordeel van grenen is dat het onbehandeld een heel blank soort hout is. Dit geeft de mogelijkheid om het op veel verschillende manieren te bewerken, zodat het hout precies de uitstraling krijgt die bij jouw persoonlijke smaak past!

Onderhoud grenen houten vloer

Net als bij andere soorten hout is het ook bij grenen hout belangrijk dat je het goed onderhoudt. Verwijder daarom het liefst dagelijks oppervlakkig vuil en stof met een stofdoek of stofzuiger en dweil de vloer met regelmaat, zo om de week, met een goed uitgewrongen dweil met water en een beetje schoonmaakmiddel voor houten vloeren. Als je te veel water gebruikt kan de houten vloer in de loop der tijd beschadigen. Mochten er echt hardnekkige vlekken op de grenen houten vloer ontstaan kies dan voor een specifieke reiniger. Er zijn veel verschillende soorten speciale houtreinigers op de markt, dus kies er een die voor een grenen houten vloer geschikt is en test altijd eerst op een onopvallend stukje vloer.