Wat valt er tegen erfelijk haaruitval te doen bij mannen?

De meeste mannen krijgen vroeg of laat last van inhammen of haaruitval. Je haar wordt dunner en je haarlijn trekt langzaam steeds verder naar achter. Bij mannen gaat een flink haardos ook vaak gepaard met een bepaald soort zelfvertrouwen. Dunner wordend haar of zelfs haarverlies kan dan leiden tot onzekerheid. Waarom laat het haar je in de steek? En vooral, wat is er tegen te doen?

Wat is de belangrijkste oorzaak van haaruitval?

De belangrijkste oorzaak van haaruitval is natuurlijk het hormoon dihydrotestosteron (DHT). DHT is direct gerelateerd aan, en beïnvloed door, het niveau van testosteron in de bloedsomloop. DHT blokkeert de haargroei bij mannen en is meestal de oorzaak van kaalheid. Dit gebeurt door middel van het 5-alpha-reductase enzym. Als de haarzakjes (genetisch) gevoelig zijn voor DHT, dan zal dit resulteren in verschrompeling van deze haarzakjes. Typisch mannelijk haarverlies wordt ook wel Alopecia androgenetica genoemd, oftewel erfelijke haaruitval. Deze vorm van haaruitval is de meest voorkomende oorzaak van haarverlies bij mannen. Mannen kunnen al in de puberteit geconfronteerd worden met ongewenst haarverlies en een dunner wordend haar. Erfelijke haaruitval is voornamelijk te herkennen aan haarverlies op de inhammen en/of op de kruin.

Deze vorm van haarverlies wordt veroorzaakt doordat de haarzakjes gevoelig zijn voor het mannelijke DHT-hormoon. Het haargroei proces komt in een versnelling terecht, waardoor de haarzakjes uiteindelijk verschrompelen en nieuwe haargroei niet meer mogelijk is.

Effectieve oplossingen tegen haaruitval

Er zijn tegenwoordig een hoop verschillende oplossingen op de markt om de erfelijke haaruitval te bestrijden. Het belangrijkste is om de bestaande haargroei te beschermen tegen de dihydrotestosteron zodat de erfelijke haaruitval niet doorzet en de haarzakjes niet verschrompelen. Dit kan gedaan worden met DHT blokkerende producten zoals lotions, shampoos en supplementen. Bij erfelijke haaruitval worden vrijwel altijd de ‘big-3’ producten aangeraden. Met de ‘big-3’ wordt letterlijk de grote 3 bedoeld. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de combinatie van een shampoo, lotion en supplement de beste resultaten opleveren bij mannen en vrouwen die last hebben van erfelijke haaruitval (Alopecia Androgenetica)

  • Lotion tegen haaruitval

Lotion is het meest effectieve product dat erfelijk haaruitval tegengaat. Aangezien minoxidil niet meer verkrijgbaar is in de vrije handel, omdat het onder de Nederlandse geneesmiddelenwet valt, is een lotion met nanoxidil een zeer goede optie. Bovendien zorgt minoxidil voor bijwerkingen zoals hoofdpijn, irritatie en donkere kringen onder ogen en is de opvolger nanoxidil juist ontwikkeld om de effectiviteit te overtreffen zonder de bijwerkingen. Nanoxidil is te vinden in de lotion van Spectral DNC-N. 

Maar hoe werkt de Spectral DNC -N met Nanoxidil?

 

  • De lotion onderdrukt van de opname van dihydrotestosteron (DHT) in de haarfollikels
  • De lotion stimuleert de cellen in de haarfollikels tijdens de anagenese (groei fase) van het haar
  • De lotion stimuleert de cellen in de haarfollikels tijdens de rustfase (telogene fase) van het haar

De formule van de Spectral DNC -N pakt alle bekende oorzaken van haaruitval aan. Het stimuleert de haargroei door de microcirculatie naar de haarzakjes te verhogen en verlengt de anagenese (groei) fase van de haargroei.

  • Supplement tegen haaruitval

Het tweede product uit de ‘big-3’ producten tegen haaruitval is een supplement of een medicijn tegen haaruitval. Artsen schrijven meestal finasteride voor om kaalheid te bestrijden, aangezien dit de werking van DHT remt. Hierdoor worden de haarzakjes niet meer verschrompeld en kunnen er weer ‘normale’ haren geproduceerd worden. Niet iedereen wilt finasteride slikken in verband met de mogelijke bijwerkingen zoals impotentie, depressie en pijnlijke en gezwollen borsten. Deze bijwerkingen komen gelukkig niet bij iedereen voor.

Een goed natuurlijk alternatief zijn de Foligain Capsules die saw palmetto bevatten. Dit is een plantenextract dat een klinisch bewezen werking heeft bij het beschermen van de haarzakjes tegen de DHT. Saw palmetto wordt vaak als alternatief op finasteride gebruikt. Door het beschermen krijgen deze haarzakjes weer de kans om gezonde haren te produceren. Hierdoor zal de haaruitval afnemen en de bestaande haargroei dikker worden. Resultaten worden vaak na 2-3 maanden al zichtbaar.

  • Haargroei stimulerende shampoo

Het laatste product uit de ‘big-3’ is een haargroei stimulerende shampoo. Deze shampoo kun je gebruiken zoals je gewend bent met je ‘normale’ shampoo. Deze bevatten DHT blokkerende ingrediënten zoals ketoconazol of zinkpyrithion. Deze anti-schimmelwerende ingrediënten zorgen voor een gezonde omgeving op de hoofdhuid. Roos, schilfers, huidirritaties en jeuk hebben een negatief effect op de haargroei. Een gezonde omgeving op de hoofdhuid zorgt dan uiteraard voor een gezonde haargroei.

Het is daarom ook belangrijk om op te letten dat een shampoo geen schadelijke ingrediënten bevatten zoals siliconen, parabenen of sulfaten. Deze ingrediënten zijn erg agressief en verwijderen essentiële oliën van de hoofdhuid tijdens het wassen. Na een tijdje raakt de hoofdhuid uit balans en ontstaat er een ongezonde omgeving waar de haargroei op moet plaatsvinden. Bij mensen die last hebben van erfelijke haaruitval kan dit het haaruitval proces versnellen. 

Ingrediënten zoals cafeïne, niacinamide, procyanidine B2, biotine of koper peptiden zijn slechts een aantal haargroeistimulerende ingrediënten die werken tegen haarverlies en zijn te vinden in haargroei stimulerende shampoos. Deze onderdrukken de dihydrotestosteron (oorzaak erfelijke haaruitval) in de haarzakjes, verbeteren de circulatie in de hoofdhuid, stimuleren een gezonde hoofdhuid en voorzien de haarzakjes van de juiste voedingsstoffen. Voorbeelden van haargroei stimulerende shampoos zijn o.a. de Revita Shampoo, Regenepure DR en Foligain Shampoo voor mannen.

Wil je weten of dit product bij jou past en of jij last hebt van erfelijk haaruitval? Via het adviesformulier op Verbeterhaar.nl, kun je gratis advies vragen.